Ontruimingen Jordaanvallei | alexandrina

Ontruimingen Jordaanvallei | alexandrina.

 

jordaanvallei1

 

Weer een vluchtelingenkamp in gevaar

 

Enkele dagen geleden kwam het Israëlische leger weer eens in actie in de Jordaanvallei. Het meest morele leger ter wereld verwoestte de huizen en dierenverblijven van dertien families (71 personen) in het vluchtelingenkamp Abu Al Jaj.

 

De werkwijze getuigde van een doordacht plan. Alle toegangswegen werden afgezet, de elektriciteitskabels doorgesneden en de -masten omvergehaald. Er waren slechts vijf bulldozers nodig, maar voor alle zekerheid kwamen er ook nog zo’n 200 soldaten mee in jeeps en bussen. De mensen moesten hun huizen en het kamp verlaten, waarna het slopen kon beginnen. Dat was het positieve nieuws, in het verleden werden nog wel eens huizen vernield met de bewoners er nog in.

 

Ook de rest van het kamp wordt bedreigd. De inwoners zijn vluchtelingen uit 1948 met hun nakomelingen, toen ze uit hun dorpen werden verdreven om een joodse meerderheid te creëren.

 

De Jordaanvallei

 

Voor 1967 woonden er zo’n 200.000 Palestijnen in de Jordaanvallei, daarna nog maar 55.000. Het is een strategisch wapen in de handen van de zionisten, aangezien ze met het stelen van de Jordaanvallei de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever volledig insluiten. De Jordaan is een natuurlijke grens volgens de bezetters, wat hun aanwezigheid zou moeten rechtvaardigen. Ik zou denken dat de Waal voor de Belgen ook een natuurlijke noordgrens vormt. Wat zouden wij ervan vinden als ze dat met militair geweld zouden afdwingen?

 

Naast de tientallen joodse nederzettingen is een groot deel van het land door Israël ingepikt onder het mom van “veiligheid” en daarnaast is nog een aanzienlijk deel tot militair gebied verklaard en dus ontoegankelijk voor de oorspronkelijke bewoners. Ondertussen kunnen de joodse kolonisten zich daar, geholpen door aanzienlijke subsidies, uitleven in veel ruimere agrarische gebieden dan de Palestijnen en natuurlijk met veel meer water.

 

En dan zijn er ook nog de tientallen vaste en honderden mobiele checkpoints die de bewegingsvrijheid van de Palestijnse boeren nog eens extra beperken. Dat alles maakt een normale competitie met de joodse akkerbouw onmogelijk. Het gevolg is dus armoede, iets wat door Israëls propaganda op cynische wijze wordt uitgebuit, want het is zo wel erg makkelijk om te beweren dat zij “het land tot bloei brengen”. Ja, als je de rechtmatige eigenaars de kans niet geeft iets met hun grond te doen en de kolonisten op alle mogelijke manieren helpt zich te ontwikkelen, dan ontstaat er grote contrasten.

 

jordaanvallei2

 

De Jordaanvallei vormt ongeveer een kwart van de Westelijke Jordaanoever en aan de andere kant loopt de Afscheidingsmuur voor 80% over Palestijns grondgebied. Al jarenlang worden er om de haverklap families uit hun huizen gezet en huizen en kampementen vernield. Het krankzinnige pasjessysteem dat de Apartheid hier kenmerkt zorgt ervoor dat mensen vaak opgesloten zitten in een klein gebied en geen kant uit kunnen. En wanneer tijdens een van de dagelijkse invallen door het leger blijkt dat zij officieel ergens anders staan geregistreerd worden ze zonder pardon uitgezet, ook al wonen ze al jaren op die plek.

 

Selectieve verontwaardiging

 

Het is erg triest dat deze langzame etnische zuivering zoveel minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld Jeruzalem of de Gazastrook. Het geeft ook te denken dat zelfs Joël Voordewind van de ChristenUnie zich opeens uitsprak over de verwoesting van Tent of Nations begin deze week. Een christelijk project lijkt iets van moreel besef bij hem wakker te maken, maar zijn oogkleppen met betrekking tot de situatie van Palestijnen in het algemeen tonen wel aan dat we hier te maken hebben met uitermate selectieve verontwaardiging.

 

Voordewind mag binnenkort aanschuiven bij een congres over Israël en internationaal recht, georganiseerd door Christenen voor Israël in samenwerking met de European Coalition for Israel. Gezien de sprekers en de organisatie lijkt het een volkomen overbodig congres: er wordt een vooraf vastgestelde visie ten gehore gebracht die de boycotbeweging tegen Israël in een kwaad daglicht moet stellen.

 

jordaanvallei3
Toch neemt de druk toe

 

Uitgerekend CNN, een Amerikaanse nieuwszender die bekend staat vanwege z’n pro-Israël houding, kwam met eigen beeldmateriaal van de moord op twee Palestijnse kinderen. Op de beelden van de bewakingscamera’s waren de Israëlische soldaten niet te zien, want deze bleken zich op een dak verscholen te hebben. CNN had ze echter vanuit een heel andere hoek wel gefilmd, zodat de serie leugens die vanuit Israël kwam als reactie op de beschuldigingen, nu wel heel pijnlijk in hun eigen gezicht ontploffen.

 

De bekende reizende chef-kok Anthony Bourdain maakte een aflevering over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De menselijkheid en gastvrijheid van de Palestijnen, ondanks hun ellende, moet toch enkele kijkers een meer genuanceerd beeld hebben gegeven. De botte bijl van de zionistische propaganda maakt geen kans tegen een integer beeld van de realiteit.

 

Ook de beroemde zanger John Legend verbaasde velen door de Palestijnen een menselijk gezicht te geven tijdens een speech die hij hield aan de universiteit van Pennsylvania. In de Verenigde Staten, waar de zionistische lobby zich volop bemoeit met het leven op universiteiten, is dat niet vanzelfsprekend. Sprekend over liefde als radicaal concept, over het loslaten van angst als voorwaarde om elkaars menselijkheid te kunnen zien zei Legend:

 

Het betekent dat we een jong Palestijns kind niet zien als een toekomstig veiligheidsrisico of demografische bedreiging, maar als een toekomstige vader, moeder en minnaar.

 

Het CIDI heeft nog steeds geen correctie geplaatst over de moord op de twee schoolkinderen. Op de eerste (volgens het CIDI “controversiële”!) video die te zien was en die zij nota bene zelf op hun site hebben staan, is duidelijk te zien dat er geen sprake was van een confrontatie op het moment dat de jongens werden gedood. Er is daar zelfs geen soldaat te zien, want die zaten zoals we zagen verscholen op een dak. En toch staat er bij het CIDI: “Dit gebeurde bij een botsing tussen de IDF en stenen gooiende demonstranten.”

 

Tegen die ontmenselijking van de ander waar het CIDI, net als hun partners als het CRIF in Frankrijk of de ADL in de Verenigde Staten, een dagtaak aan heeft, ontstaat een tegenbeweging waar steeds meer prominente burgers hun steun aan geven. De ontruiming van Abu Al Jaj of de vernietiging van de vruchtbare vallei van Tent of Nations zijn in het grote geheel slecht details, maar deze misdaden brengen opnieuw een paar mensen op de been die zich durven uitspreken. Elke keer weer. De zionistische lobby kan met wetten, regels, bedreigingen en chantage blijven schermen tot ze een ons weegt, er zal een omslagpunt komen waartegen zij met al hun geld en politieke druk niet opgewassen zijn.

 

Engelbert Luitsz

De website van Jordan Valley Solidarity
Lees ook het verhelderende artikel van Ben White uit 2008 over de Jordaanvallei:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s