Claudius Lucassen (@PPSNetherlands) op Twitter

Claudius Lucassen (@PPSNetherlands) op Twitter.

Warm onthaal voor de paus

jezus graffiti beersheba

Voordat de vogeltjes van Sint-Franciscus de zondagsrust komen verstoren, een paar woorden over het bezoek van de paus aan Israël. Vandaag zal hij daar aankomen. Op de muur van de christelijke kerk in Be’er Sheba (of Beër Sheva, een stad in het zuiden van Israël) werden enkele dagen geleden al graffiti aangebracht door kennelijke tegenstanders van Zijne Heiligheid.

Jezus is een hoerenzoon” laat niets aan duidelijkheid te wensen over. The Times of Israel haalt een politiewoordvoerder aan die zich met name stoort aan de spelfouten in de tekst. Ik spreek geen Hebreeuws, dus dat moet ik maar aannemen. Als dat juist is vallen in ieder geval bekende schrijvers als Amos Oz of David Grossman af en moeten we het zoeken in kringen van laagopgeleide extremisten. Wellicht Russen met extreem nationalistische gevoelens, maar zonder diepgaande kennis van de cultuur die zij verdedigen?

The Times of Israel noch de Volkskrant vertelde ons wat er allemaal geschreven stond, maar bovenstaande foto ging via Twitter en Facebook de wereld rond. Aangezien ook de joodse journalist Richard Silverstein zich opwond over deze uiting van joods extremisme mag ik aannemen dat de vertaling klopt ( in het Hebreeuws heet Jezus Jesjoe (ישו) en dat zien we rechts ook staan).

Ik heb begrepen dat in sommige orthodox-joodse gezinnen het Nieuwe Testament taboe is en dat de naam Jezus niet uitgesproken mag worden. Het beeld dat die mensen van Jezus hebben is dan ook radicaal anders dan wat de christenen hebben geleerd. Zoals bij zoveel aspecten van het voortgaande “conflict” spelen opvoeding en onderwijs hier een belangrijke rol. Het is voor een deel een sociologisch-linguïstisch probleem, doordat men aan beide kanten met identieke begrippen verwijst naar radicaal verschillende betekenissen.

Een schone taak voor de Paus dus, die met zijn graad in de wijsbegeerte en zijn ervaring als docent psychologie moet smullen van deze uitdaging. Niet in alle rust, maar wel veilig. Er worden in het heilige Jeruzalem maar liefst 8000 extra politieagenten ingezet om hem te beschermen tegen de uitwassen van de drie grote monotheïstische religies.

Tot slot, Be’er Sheba was ooit Bir Es-Seba, een kleine maar belangrijke Arabische stad. In 1948 werd de stad veroverd door de zionisten die er in de loop van de tijd joden van allerlei pluimage huisvestten. Na de val van de Sovjet-Unie kwamen daar de Russische Asjkenazim bij die er het schaakspel tot belangrijke sport maakten. Maar vandaag is de paus aan zet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s