Geen knieval meer voor Israël | alexandrina

Geen knieval meer voor Israël | alexandrina.

 

365081_Israeli-military-vehicles

In Israël beginnen steeds meer mensen boos te worden. Of misschien waren ze het al veel langer, maar uiten ze zich nu wat vaker en feller. Een drietal berichten die me opvielen de afgelopen dagen.

Hoe voelt men zich nu in Israël, na de internationale verontwaardiging over het optreden van het land de afgelopen weken? Eerst Gideon Levy, de onvermoeibare criticus van de Israëlische Apartheid.

De voorspelbare afloop van de laatste ronde “onderhandelingen” en de al even voorspelbare reactie van premier Netanyahu op de Palestijnse eenheidsregering van Hamas en Fatah geven geen reden tot optimisme.

De Amerikanen legden het bijltje erbij neer, de Europeanen gaven het op, de Israëliërs vierden feest en de Palestijnen zijn verloren.

Het is geen optie voor de internationale gemeenschap om de situatie te laten voor wat ze is, ook al wil Israël dat nog zo graag. Het is tijd voor een andere boodschap via een ander medium. De boodschap is burgerrechten en het medium is bestraffing. Het moet maar eens afgelopen zijn met Israël een wortel voor te houden om het land te bewegen tot enige medewerking. Dat heeft jammerlijk gefaald.

Het moet afgelopen zijn met die kruiperige houding vanuit de internationale gemeenschap. Twee staten zijn al lang niet meer mogelijk en de bezetting is diep weggestopt in de Israëlische maatschappij. Tijd dus om de taal te gebruiken die Israël wel begrijpt, die van macht en bestraffing. Men moet wakker worden en begrijpen dat er een bezetting is.

alleen strafmaatregelen kunnen ons aan het bestaan daarvan herinneren. Ja, ik bedoel boycots en sancties, die verre te verkiezen zijn boven bloedvergieten.

Uri Misgav komt nog even terug op de sensatie die de schrijver Amos Oz onlangs teweegbracht toen hij de extremistische kolonisten neo-nazi’s noemde. Misgav vindt dat geen juiste typering, het is beter terug te grijpen op de term judeo-nazi’s, zoals die na 1967 door de filosoof Yeshayahu Leibowitz in een profetische bui werd geïntroduceerd.

Racisme, moordzucht en diepe haat, voortkomend uit een religieus-messiaans wereldbeeld en gevoed door de bezetting en het nederzettingenproject.

Het meest extreme geweld is vooralsnog marginaal en de kolonistenleiders proberen het te bagatelliseren. Maar er duiken steeds vaker stickers op met de tekst “Waag het niet zelfs maar aan een joodse vrouw te denken” in het Hebreeuws en Arabisch. Men waarschuwt voor “assimilatie”, voor het in dienst nemen van en het verhuren van woonruimte aan Arabieren. Een gepensioneerde militair stelde voor de boeken van Amos Oz te verbranden tijdens een feest.

En dit alles heeft de steun van mensen en organisaties, van religieuze leiders en politieke bewegingen. En daar loert het gevaar.

Het nazisme begon als een marginale en gestoorde ideologie die op zeker moment de belangen kon dienen van het Pruisisch militarisme, politiek rechts en rijke zakenmensen die met afschuw naar het opkomend socialisme keken. Eerst lachten ze de nazi’s stiekem uit, daarna probeerden ze hen voor hun karretje te spannen, op het einde was het te laat om nog iets te doen.

Men maakt zich steeds minder druk om wat er gebeurt. Toen een Palestijnse rechter bij een checkpoint werd doodgeschoten zouden de camera’s niet gewerkt hebben; toen Palestijnse camera’s de moord op twee jongens vastlegden werd er getwijfeld aan de juistheid van de beelden. Politiek links is apathisch en vecht tegen zichzelf, terwijl extreem-rechts steeds dichter bij het centrum komt.

Toen Israël vandaag de Gazastrook weer eens bombardeerde meldde de krant Haaretz dat dat een reactie was op raketten die zouden zijn afgeschoten. Na weken van landroof, vernietiging en moord en na een inval in de Gazastrook met pantserwagens dit weekend, kan zelfs die kritische krant het niet opbrengen de Palestijnse actie eerlijk te benoemen: dát was een reactie. Op langdurig Israëlisch geweld.

Tal Niv neemt ook geen blad voor de mond. De Israëlische soldaten die vanaf grote afstand kinderen doodschieten zijn lafaards. Maar zo mogelijk nog erger is het publiek, de bevolking die de soldaten blijft steunen, hoe verwerpelijk hun daden ook zijn. De bevolking die weigert kennis te nemen van de goed gedocumenteerde situaties waarin Palestijnse kinderen op schandalige wijze worden mishandeld door het Israëlische leger. De bevolking die onverschillig staat tegenover moordzucht zolang het die ander betreft. De bevolking die met haar steun het leger degradeert waarin moordzucht de norm wordt.

Niv verwijst naar het concept différend van de Franse filosoof Lyotard. Daarmee wordt een onoplosbaar geschil bedoeld. Niet in de zin van “het is allemaal zo ingewikkeld” zoals luie mensen de situatie graag omschrijven, doch op een fundamenteel niveau. Het conflict wordt door de bovenliggende partij op zodanige wijze geformuleerd dat het onrecht van de slachtoffers niet benoemd wordt. Er kan geen overeenstemming zijn als er niet een gedeeld criterium is om de situatie te evalueren. Mensen praten langs elkaar heen, zeggen we wel. Maar in een ongelijke machtsverhouding kan dat tot een tragedie leiden voor de onderliggende partij.

***

“De eenheid is hersteld”, verklaarde president Abbas vanmiddag. De Palestijnse eenheidsregering is beëdigd. Gisteren riep de Israëlische minister-president de internationale gemeenschap al op deze regering niet te erkennen. Netanyahu probeert nog steeds via een monoloog de zionistische agenda door te drukken, zonder acht te slaan op de ellende die hij daarmee berokkent. Levy, Misgav en Niv zijn slechts enkele van de stemmen die verwoorden wat steeds meer mensen binnen en buiten Israël beangstigt: de ondergang van het land als gevolg van de ontmenselijking van hun broeders, zusters en buren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s