Eindhovense straatnaambordjes wijzen op Bijbels Palestina

Eindhovense straatnaambordjes wijzen op Bijbels Palestina

Straatnaambordje Jerusalemlaan in Eindhoven
Straatnaambordje Jerusalemlaan in Eindhoven

EINDHOVEN – De straatnaambordjes in de Eindhovense wijk Vlokhoven met daarop verwijzingen naar Palestina, verwijzen naar het Bijbelse Palestina.

Dat stelt de gemeente Eindhoven in reactie op de Kamervragen die Kamerlid Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) vorige week heeft gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De ex-PVV’er reageerde daarmee op ophef die bij Likoed Nederland was ontstaan over de Eindhovense straatnaambordjes. Op veel van de bordjes in de Jerusalemlaan en omgeving staat namelijk de toevoeging ‘stad in Palestina’ of ‘landschap in Palestina’, terwijl dat Israëlische gebieden zijn. Volgens Likoed bedrijft de gemeente met die toevoegingen politiek.

‘Ontleend aan de bijbel’

De namen in de buurt zijn volgens de gemeente ‘geïnspireerd op de oude Tempelstraat’, de huidige Tempellaan. De commissie voor straatnaamgeving stelde in mei 1967 voor om de straten namen te geven die ‘ontleend zijn aan de bijbel’. Vandaar de toevoegingen ‘stad in Palestina’ of ‘berg in Palestina’.

“Met Palestina werd hier dus het bijbelse Palestina bedoeld uit het begin van onze jaartelling, het is geen referentie naar actuele politieke kwesties”, aldus de gemeente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s