Israël zal Palestijnen in hongerstaking onder dwang voedsel toedienen – Buitenland – De Morgen

Israël zal Palestijnen in hongerstaking onder dwang voedsel toedienen – Buitenland – De Morgen.

Benjamin Netanyahu, premier van Israël

Israël zal Palestijnse vluchtelingen voortaan onder dwang voedsel toedienen, indien hun leven bij een hongerstaking in gevaar komt. Het parlement in Jeruzalem nam een overeenkomstige wet aan in eerste lezing. De omstreden wet moet evenwel nog twee lezingen passeren, vooraleer ze van kracht wordt.

Honderden Palestijnse vluchtelingen bevinden zich al meer dan een maand in hongerstaking om tegen de zogenoemde administratieve detentie in Israël te protesteren. Die maakt het mogelijk om verdachten zonder aanklacht enkel op basis van geheime onderzoeksresultaten voor telkens verlengbare periodes van zes maanden vast te houden.

Advies
Zeventig gevangenen zijn er door de hongerstaking lichamelijk slecht aan toe. Ze worden in ziekenhuizen behandeld. De Israëlische krant Haaretz berichtte dat de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet premier Benjamin Netanyahu heeft geadviseerd deze gevangenen onder dwang te voeden.

Die maatregel wordt echter langs Palestijnse kant en door mensenrechtenorganisaties fel gehekeld. De Israëlische organisatie voor de burgerrechten is gekant tegen “gedwongen voeding omdat dit indruist tegen het recht van een mens om een medische behandeling te weigeren, tegen het recht op lichamelijke zelfbeschikking en tegen het recht op waardigheid”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s